Installatie, behandeling en reiniging van Dibond

Plexiplaat.nl:Home/Installatie, behandeling en reiniging van Dibond
Installatie, behandeling en reiniging van Dibond 2016-10-12T08:59:47+02:00

Op deze pagina vindt u een aantal tips en trucs aangaande de installatie, behandeling en reiniging van Dibond.

Installatie van Dibond panelen

Om reflectieverschillen te voorkomen (bijvoorbeeld bij de metalen oppervlakken of BUTLERFINISH®), raden we aan om de panelen te installeren volgens de richting zoals aangegeven op de beschermende folie.

Correcte bevestiging van DibondVerkeerde bevestiging van Dibond

Beschermfolie Dibond

Dibond kan volgens de bekende methoden van de metaal- en kunststoftechniek bevestigd worden. Indien de platen met constructieve delen uit andere metalen dan aluminium wordt verbonden, of indien bevestigingselementen zoals schroeven worden gebruikt, dan dient met het volgende rekening gehouden te worden: Naast bevestigingselementen en constructieve delen van aluminium of kunststof, zijn elementen van roestvrij staal geschikt voor het verbinden met Dibond. Indien onderdelen worden gebruikt, gemaakt van andere materialen, dan dient voor buitentoepassingen gebruik te worden gemaakt van isolerende tussenlagen of een coating.

Beschermfolie

Om lijmresten aan het oppervlak van de panelen door UV straling te voorkomen, raden wij aan de beschermfolie zo snel mogelijk te verwijderen van de Dibond platen na installatie.

De beschermende folie en de platen kunnen beter niet worden beschreven (met markers), of beplakt met plakband of stickers. De gelakte oppervlakken kunnen namelijk beschadigd raken door oplosmiddelen of weekmakers.

Zorg ervoor dat u de beschermende folie z.s.m. wordt verwijderd na installatie, het is namelijk lastiger om de folie te verwijderen na verloop van tijd. Als de Dibond panelen langere tijd worden opgeslagen is het aan te raden om de platen af te vegen – na het verwijderen van de beschermenfolie – met een doek met spiritus.
Verwijder de beschermende folie voor installatie buiten (geen UV-bestendigheid). Indien de beschermende folie (gedeeltelijk) loskomt tijdens de verwerking kunnen de randen bevuild raken in de loop van de tijd.

Opslag

Draag de platen verticaal, eventuele schade door transport moet onmiddellijk worden gemeld en bevestigd door de chauffeur.

Reiniging van Dibond

Hierdoor behoudt het esthetische en representatieve afwerking van de gemoffelde platen. De platen kunnen handmatig of met een geschikt reinigingsapparaat van boven naar beneden (industriële reinigingsmiddelen, schuimreinigers) worden gereinigd. Het is belangrijk om de juiste reinigingsapparatuur en -middelen te gebruiken.

Gelieve geen schuursponsjes gebruiken op gelakte oppervlakken of alkalische reinigingsmiddelen zoals kalium hydroxide, natriumcarbonaat of bijtende soda, of een krachtige zure producten, sterk schurende middelen of-lak oplossende reinigingsmiddelen.

Reinigen van spiegelende oppervlakken, Dibond Mirror

Voor het schoonmaken van Dibond Mirror zijn Vylene of andere fleece materialen die geen vloeibare toevoegingen hebben zijn ideaal voor het reinigen van spiegelende oppervlakken. In het geval zou stomerij niet succesvol zijn, gebruiken lage oppervlaktespanning water fort hij het reinigen en droog het met de ben textiel. Vloeibare reinigingsmiddelen moet pH gebalanceerd zijn en mag niet schurend zijn. Reinigingsmiddelen voor glas kan worden gebruikt wanneer zij voldoen aan de bovengenoemde criteria.

Na het reinigen van het oppervlak dient de plaat schoon te worden gespoeld met water. Reinigingswater en resten van schoonmaakmiddelen kunnen worden verwijderd met een spons, rubber blad of een zeem.

Wij raden aan om een reinigingsmiddel te testen op een onopvallend deel van de te reinigen plaat om te controleren of het oppervlak niet wordt aangetast.

De Dibondplaat niet schoonmaken indien deze boven de 40 °C is, omdat een te snel droogproces vlekken kan veroorzaken.

Uitzetting van Dibond

Dibond platen kunnen worden gebruikt bij temperaturen tussen de -50 °C en +80 °C. Het materiaal is in vergelijking tot bijvoorbeeld Trespa veel minder onderhevig aan thermische uitzetting of krimp.