Plexiglas kopen

Plexiplaat.nl:Home/Plexiglas kopen
Plexiglas kopen 2019-09-29T23:12:32+02:00
PolymethylMethAcrylaat, PMMA, Acrylaat, merknamen zijn: Plexiglas, Perspex, Altuglas, Quinn, Acrylox, Acrysign

Plexiglas is de bekendste naam voor polymethylmethacrylaat (PMMA) of kortweg acrylaat andere merknamen zijn: Perspex, Altglas, Casocryl, Crilux, Deglas, Ispaglas, Lucryl, Oroglas, Paraglas, Vedril, Versato en Vitredil, Quinn, Acrylox, Acrysign. Acrylaatplaten die worden verkocht onder deze merknamen zijn qua functionaliteit nagenoeg identiek aan elkaar. Hieronder vindt u een aantal handige tips bij het kopen van Plexiglas.

Plexiglas is een kunststof, dus geen echt glas, hierdoor is het vele malen sterker dan glas. Plexiglas is ca. 10 maal sterker/slagvaster/stootvaster dan glas van dezelfde dikte en dus minder snel zal breken. Een andere eigenschap van plexiglas is dat het flexibeler is dan glas.

Verschil tussen Plexiglas XT en Plexiglas GS

Wanneer u Plexiglas gaat kopen, dient u rekening te houden met twee overkoepelende types: geëxtrudeerde (Plexiglas XT) en gegoten Plexiglas (Plexiglas GS). Deze types worden op twee verschillende manieren gefabriceerd. Gegoten Plexiglas platen zijn daarbij eenvoudiger te bewerken (boren, zagen, frezen) dan geëxtrudeerde plexiplaten. De XT platen zijn weer voordeliger qua prijs. Hierin zit namelijk meer spanning, waardoor het materiaal sneller breekt of scheurt. De geëxtrudeerde (XT) platen zijn enkel leverbaar in glashelder en opaal-wit. De decoratieve mogelijkheden van de gegoten platen zijn veel groter.

Bewerken van gegoten (GS) plexiglas platen

Wij kunnen voor u de acrylaat platen bewerken. U kunt natuurlijk ook zelf uw gekochte plexiglas bewerken.

  • Snijden – acrylaat GS kan, afhankleijk van de kwaliteit van uw gereedschap en de dikte van de plaat, worden gesneden. Wij raden u aan om de plaat te zagen in plaats van te snijden
  • Zagen – acrylaat GS is goed te zagen. Als u de maat van toepassing al kent dan zagen wij de plaat natuurlijk graag voor u op maat.
  • Lijmen – acrylaat GS laat zich goed lijmen. Let wel op dat u de geschikte lijm gebruikt. Deze vindt u aan de rechterkant van deze pagina bij de verwante producten.
  • Boren – acrylaat GS kan goed geboord worden.
  • Buigen – acrylaat GS is een thermoplast en kan dus verwarmd vervormd worden. Dit is echter geen eenvoudige klus.
  • Frezen – acrylaat GS kan gefreesd worden. Het is vanzelfsprekend wel van belang dat u veilig en goed gereedschap gebruikt.
  • Schuren – acrylaat GS is goed te schuren.
  • Polijsten – acrylaat GS laat zich goed polijsten.

Frost platen: Gegoten acrylaatplaten met een zandstraaleffect

Naast de al vermelde varianten bieden wij u ook nog de zogenaamde ‘frost’ (‘vorst’) platen. Hier is een van de plaatzijden ruw en mat. Door die typische look worden frost platen vooral gekocht door decorateurs en interieur designers. De gegoten frost acrylaatplaten zijn te koop in diverse kleuren en diktes.