HPL als boeideel gebruiken scheelt schilderwerk

Plexiplaat.nl:Home/HPL/HPL als boeideel gebruiken scheelt schilderwerk
HPL als boeideel gebruiken scheelt schilderwerk 2016-10-12T08:59:50+02:00

Project Description

Zijn uw boeiboorden aan vervanging toe of bent u het schilderen beu, dan kunt u overwegen om het hout te vervangen door HPL panelen. Zowel het oppervlak als de gezaagde randen hoeven namelijk niet te worden geschilderd.

Let wel, de uitzettingscoëfficiënt van het materiaal is groot! Bekijk daarom de volgende montageadviezen.

Montage adviezen

Als u niet eerder met HPL gewerkt heeft is het handig om het volgende te weten: HPL is een zeer sterk plaatmateriaal maar voorkom teleurstellingen door verkeerde montage of behandeling. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende ventilatie achter de HPLplaten. Hoewel HPL veel rechtstreeks geschroefd wordt op bestaande boeiboorden, kan dit een aantal serieuze problemen met zich meebrengen:

Doordat vocht achter de HPLpanelen niet weg kan, kunnen de HPL boeiboorden krom gaan trekken en bollen. Het geheel zal dan een golvend effect geven en het risico van houtrot in de oude houten boeiboorden is erg groot. Er dient dus ventilatie mogelijk te zijn tussen de HPL en de bestaande boeiboorden. Er dienen minimaal openingen aan de onderzijde te zijn, waardoor het vocht afgevoerd kan worden.

Voor een goede geventileerde bevestiging is het het beste om de oude houten boeiboorden te verwijderen en de HPL-boeiboorden daarvoor in de plaats te monteren. Dit natuurlijk alleen indien de constructie van het latwerk na verwijdering van de oude boeiboorden, nog in goede staat blijkt te zijn. Zo niet, dan dient u dit eerst te vervangen.

Vanwege de grote uitzettingscoëfficiënt van het materiaal dient u er rekening mee te houden dat de panelen in lengte- en breedterichting 2,5 millimeter per strekkende meter kunnen werken. Afhankelijk van de lengte van de gebruikte panelen dient u hier dus rekening mee te houden en een goede tussenafstand aan te houden, als u meerdere panelen naast elkaar zet.

Project Details

Categories: